top of page

Gijón - Avilés

De Provincie Asturias is een zeldzame combinatie van natuurlijke wonderen. Groene bossen, prachtige valleien, soms ruige - meestal groene kustlijn, leuke stranden, charmante dorpjes… Echt aan te bevelen.



Gijón heeft een druk strand, boulevards en een sfeervolle Cimadevilla oude wijk. Dit is eigenlijk maar een klein deel van de stad. De rest van de stad is redelijk vervallen en slordig. Na 2 nachten laten we Gijón achter ons en varen we (op motor) naar Avilés.




Een deining tot 3 meter rolt onder en naast ons door. Heel impressionant, maar er is een pauze van ongeveer 10 seconden tussen 2 opeenvolgende golven. Dus gaat het ‘redelijk’ rustig op en neer. Er staat nochtans heel weinig wind. Deining (swell) wordt veroorzaakt door wind die ver weg op zee het water in beweging brengt. Er was de vorige dagen tot 8-9 Bf op de oceaan.De nogal hoge deining die we nu ervaren, is daar dus nog het gevolg van.




De ingang van de haven van Avilés is vooral omringt door industrie (met de nodige reuk erbij…) Ed heeft de havenmeester reeds gecontacteerd om een plaats te reserveren. Als we aankomen zegt die havenmeester dat er geen plaats meer is omdat onze boegspriet extra lengte vraagt. Wat nu! Verder varen is geen optie, want met zo’n deining kunnen we de kleine riviertjes niet opvaren. Dus blijven we aandringen en krijgen we toch een plekje aangewezen waar we met hulp van een buurman toch nip in kunnen. Oef!!

Avilés heeft één van de mooiste historische centrum van de streek, waar 1000 jaar architectuur is verspreid over een handvol pittoreske straatjes en pleintjes. Het staat vol met oude herenhuizen, tuinen, fonteinen, kerken, en nog veel meer... die het allemaal een unieke sfeer geven. Het museum openbaart heel wat geschiedenis over de stad. Het Centro Niemeyer, de beroemdste bezienswaardigheid van Avilés, herbergt het cultuurcentrum van de stad.



bottom of page